Speurhond (SPH)

Speuren is iets wat elke hond van nature kan. Maar een zelf aangelegd spoor zoals bij de SpH moet echt aangeleerd worden, de honden ruiken vaak andere lekkere geurtjes waardoor ze snel afgeleid zijn. Dit vraagt een hoop tijd om dit allemaal goed aan te leren.

SpH is er in twee klassen: Speurhond I en speurhond II. Dit speuren is enigszins te vergelijken met IPO toch zijn de eisen een stuk zwaarder. Het spoor wat de honden moeten volgen moet op verschillende ondergronden plaats vinden. Er moet in het spoor een weg worden gekruist en dwars door het spoor ligt een verleidingsspoor die door een tweede spoorlegger is gelegd. Er zijn een groot aantal hoeken en voorwerpen in het spoor verwerkt. Het spoor moet minstens 3 uur voor het uitwerken ervan door de geleider met zijn hond zijn uitgelegd. Bij speurhond II moet bij aanvang ook nog een identificatievoorwerp worden gevonden door de hond.

Het trainen is heel intensief en neemt veel tijd in beslag. In Nederland is het heel moeilijk om een geschikte trainingslocatie te vinden omdat veel weilanden omringt zijn door een sloot zo dat je niet aan de criteria kunt voldoen om bijvoorbeeld een weg te door kruisen.
Voor je mag deelnemen aan het examen speurhond moet je

  • minimaal in het bezit zijn van een VZH/BH diploma.
  • Daarnaast moeten de honden een minimale leeftijd hebben dit is voor
    • SpH I: 18 maanden en voor
    • SpH II: 20 maanden.